måndag 27 juni 2011

Bjuder på ett skratt ;)

Jag brukar inte ofta visa bilder på mig själv och nu kanske ni förstår varför :))

Super fyrkantigt ansikte, stora stirriga ögon och hår som ser ut att inte ha sett en borste på vääldigt länge, men men that's me :))

Midsommar

Midsommar helgen har varit riktigt lugn här hos oss. Vi har bara slappat och haft det bra :)
Sent på midsommarafton fick jag för mig och måla ett staket jag har på baksidan och det resulterade i att jag fick en halv snöbengal på lördag morgon när jag släppte ut katterna :/
Nikita gick raka vägen till staketet och strök sig mot den :) Det blev snabbt ett tvångsbad för henne, för akrylfärg är inte så bra för henne att slicka i sig..

Tack o lov gillar dom flesta av mina katter vatten, så badet gick utan några problem :)



Vad mer då.. Jo, Nubia har herrbesök hemma, men det går sådär.. Hon är villig och även han, men herrn i fråga blir lite rädd när hon sätter igång med sina parningsvrål och då hoppar han bort ifrån henne :/
Så lyckas det bli ungar här, ja då är han nog snabb :))

söndag 19 juni 2011

19.6

För exakt ett år sen fick jag min lilla Nubia levererad till UKs sommarutställning i Uppsala av bästaste Fifi.. Jag hade väntat läänge på rätt katt och äntligen var det dags för mig att få hem min skånsk/afrikanska drottning och före hemfärd passade jag på att ställa ut henne under helgen för det skulle dröja ett bra tag innan hon skulle kunna komma tillbaka till Sverige igen pga rabiesgränsen.

Det jag fick levererat var en lååång och smaaal otroligt vacker liten kisse som fräste och hade sig och hade man inte varit van vid katter, hade hon säkert blivit kvar där i Uppsala :)

Min väninna Lena och jag funderade nog hur vi skulle lyckas få ut henne ur utställningsburen utan att bli uppätna av detta lilla rivjärn.. Det slutade med att jag skopade in henne i puffen som hon låg i och väste och ner med hela paketet i transportburen :)

Väl på hotellet försökte vi med alla medel hitta något hos henne som skulle bevisa att hon var en Cooper avkomma (Cooper = supercool), men nix.. Lena kröp på golvet och handmatade den afrikanska drottningen och efter ett tag så glömde hon bort att fräsa, men så fort hon kom i närheten av mig så var det ett himla liv på det lilla livet :) Kan ju ha med att göra att jag luktade fertila Lion, hahaa..
Dag 2 på utställningen gick bra och hon var inte lika fräsig, och hon sjöng högljutt heela vägen till Åland :) Efter ett tag hemma så var hon kompis med alla och fann snabbt att Nikita var en bra typ att ty sig till. Nikita har tagit hand om henne från dag 1 och även idag så är dom allra bästa vänner. Om Lion leker lite för hårdhänt med henne, så kommer Nikita som en räddande ängel och klämmer sig emellan och avstyr Lions påflugenhet..

Nubia slutade med sitt fräsande ganska omgående, men vissa stora utställningar var lite läskiga i början och jag har ett par vackra minnen av det på min vänstra underarm.. Men nu är bruden precis som sin papi Cooper, supercool och bara underbar *luuv*

Tack än en gång Ullis och Fifi för min axelhängande gepard, hon var värd all väntan and I love her to bits

onsdag 15 juni 2011

Sveraks BIV-lista

Satt och slösurfade lite, och gick in på Sveraks hemsida och ser att på Årets Katts BIV-lista ligger mitt lilla hjärta Solace som nr 2 :)) Nr 1 är givetvis snyggingen Cooper ;)

Grattar mig själv och Coopers ägare Ullis till våra snyggingar :))

PK-def

En god vän till mig har fått diagnosen PK-def (Pyruvate Kinase Deficiency) positiv på en av hennes katter, och det kom helt ur det blå :(  

Mig veteligen är det inte många svenska bengal uppfödare som testar för detta ännu, men jag hoppas på ändring på det. Det kommit fram att en ganska stor del testade katter utomlands är bärare/positiva och nu måste vi alla dra vårt strå till stacken och ta denna ärftliga sjukdom på allvar..
Att testa om katterna har detta är mycket enkelt och jag har just skickat iväg mina avelskatters tester till UC Davis.

De kliniska tecknen är olika och varierande. Vissa katter visar tecken på slöhet, svaghet och brist aptit och kan gå ner i vikt.

PK-def är en autosomalt recessiv ärftlig sjukdom där de drabbade katterna har 2 muterade gener och skall givetvis inte avlas på.. Likadant så ska inte 2 bärare paras, för risken att avkommorna ska bli positiva är alldeles för stor enligt mig.

Här kan ni läsa om sjukdomen: http://www.fabcats.org/owners/pk_deficiency/info.html

Lägger in en tabell hur detta nedärvs..


Min väns katt är än så länge helt utan symptom, och jag hoppas att det dröjer länge innan hon blir dålig..

Jag tackar dig för att delar med dig av detta och skickar dig en stor kram...

tisdag 14 juni 2011

Nubia klättermus..

Flera har frågat mig om kattgården är "100 % bengalproof" och det kan jag säga att den är :)

Det går visserligen att klättra på nätet, men det verkar inte vara speciellt skönt för tassarna eftersom det är så pass tunt och måste efter att tag göra ont att hänga i det.. Meen, nog försöks det att hitta en väg ut från gården..

Lyckades fota Nubia försök häromdagen...

 Det här blir en enkel match :)

 Hua, tur att jag har starka armmuskler

 Jädrans, det var ju högt ju...

 Va va va, vad är det där för nåt hinder?? *ser taket*

Busted :))

Och sen hoppade hon ner :) För att dom ska kunna komma ut över "taket" så måste katterna böja sig bakåt ca 30 cm och lyckas få tag och grepp på plasten, men det tror jag inte att dom lyckas med ;)

måndag 13 juni 2011

Släkt skryt :)

Nog för att Lion är riktigt smart och påhittig (både på gott och ont) så är hans kunskaper ingenting mot vad hans storasyster Zeta kan göra :)

Den longboard åkande Zeta bor med Åsa & familj strax utanför Göteborg och där finns katteriet ArtiZto CatZ med finfina bengaler.. Och jag funderar starkt på att skicka Lion dit på träningsläger :) För hur coolt skulle det inte att ha en kisse som kan åka bräda :)

Foto: Johanna Olovsson

onsdag 8 juni 2011

Darling Wilda ute på äventyr..

Mera underbara bilder på de utflygna katterna..

Wilda har varit ute på äventyr med matte Madde och husse Mik och gör hon sig inte bra ute i naturen :))
Hon är den av mina kattungar som fått den absolut bästa pälsen, glittrar som guld och är superduper kort och silkig och hon har en profil som får mig att börja dreggla :) 





Tack för dom fina bildera Madde och Mik

måndag 6 juni 2011

Soffhäng à la Aros

Igår kväll damp det ner en bild i telefonen från finfina Aros..
Han är en helt underbar kille med ett hjärta av guld, underbart vackra gröna ögon och världens skönaste stil att ligga och softa :))

Gecko, gepard, fladdermus eller bara Aros :))

fredag 3 juni 2011

Kattgården är klar...

Vi började så smått att måtta allt i måndags och igår torsdag var den helt klar :) Eller jaa, det saknas ju lite växter och sånt, men nu kan gänget vara ute och njuta av friheten på ett tryggt sätt..

Jag är supernöjd med inhängnaden och den blev bättre än vad jag hade föreställt mig.. Och om jag är nöjd, så är det inget mot vad katterna är..
Dom skenade runt som galningar och lärde sig snabbt att man inte kan springa ut mellan stolparna, hahaa.. Det tog ca 2 försök per katt innan dom fattade att det var nät där..
Det bästa med att använda rådjursnät är att det syns knappt och att det är så lätt att jobba med..





 Dom glada byggarna som gjorde inhängnaden åt mig :) Tack Lennart och Erik


onsdag 1 juni 2011

Snart koppelfritt..

Nu är det inte långt kvar tills min älskade grönöga Lion (med sina brudar) kan vara ute på gården helt utan ett långt koppel hängandes efter sig :) Och det bästa är att alla 4 kan vara ute samtidigt..

Jag har nån gång gjort tappra försök att ha 2-3 katter med mig på promenad, men det har inte varit så lyckat :)) Lion går visserligen i koppel som den mest dresserade hunden, men brudarna har ingen koll alls och ska hela tiden åt olika håll och det brukar sluta med ett enormt trassel av koppel och en något svettig mami :)